loading
Paradontóza.  Jak poznáte, že jí máte?

O parodontóze koluje mnoho mýtů. Tak například: „Parodontóza se nedá léčit“, „Nejdůležitější je čistit si zuby správnou pastou“, „Léčba paradontózy se nevyplatí“ a další. Problematika paradontózy je však mnohem složitější.

Co je to paradontóza?

Jedná se o onemocnění závěsného aparátu zubu = paradontu. Ten tvoří dáseň, kost, ve které je zub usazen, cement pokrývající povrch kořeně a systém vláken, který kotví zub do kosti.

Zdravý závěsný aparát se vyznačuje pevnou, růžovou, nekrvácející dásní. Oproti tomu krvácení dásní, bolest zubů při skusu, viklavost zubů, zápach z úst nebo putování zubů jsou příznaky paradontózy. Ta často začíná nenápadně zánětem, který poznáte krvácením dásní při čištění zubů nebo někdy také citlivostí dásně na dotyk.

Paradontózu způsobují bakterie, které mám v ústní dutině každý a jejich určité množství je pro nás prospěšné. Pokud je však bakterií příliš a to především škodlivých druhů bakterií, začnou na ně dásně reagovat zánětem. Tyto bakterie představují zátěž pro náš imunitní systém a mohou způsobit závažné zdravotní onemocnění.

Proč paradontóza vzniká?

Příčinou vzniku paradontózy je zubní povlak a bakterie v něm obsažené. Pokud zubní plak není odstraňován při každodenním čištění zubů, může dojít ke vzniku zánětu dásní a následně paradontózy. U některých lidí může díky geneticky vyššímu riziku vzniku paradontózy vniknout paradontóza velmi rychle. Vyšší riziko vzniku paradontózy je možné odhalit pomocí speciálního vyšetření.

Jak probíhá léčba parodontózy?

Léčba paradontózy je složena z několika kroků. Na začátku je důležité podstoupit podrobné vyšetření dásní a zubů, díky kterému zjistíme, v jakém stavu se paradontóza nachází. Na základě výsledků pak můžeme stanovit komplexní plán parodontologické léčby.

Samotná léčba se pak zaměřuje na snížení množství bakterií, které onemocnění vyvolaly a na vytvoření podmínek pro doplnění léčby domácí péčí (tzn. odstranění zubních kazů a zubů, které již nelze zachránit a odstranění nevhodných výplní zubů nebo nepřesně zhotovených korunek a můstků, které by mohly zabraňovat správnému čištění zubů). Součástí léčby v tomto stádiu jsou také antibiotika.

Další fází je detailní odstranění zubního kamene, a to viditelného i neviditelného a také odstranění zubního plaku. V případě pokročilé parodontózy je někdy nutné doplnit léčbu chirurgickými zákroky za pomocí operačního mikroskopu. Nedílnou součástí léčby je také domácí péče, tzn. správné čištění zubů a masáž dásní.

Jaká je úspěšnost léčby?

Komplexní léčba paradontózy bývá velmi úspěšná. Pro správné fungování chrupu je léčba parodontózy doplňována také estetickou rekonstrukcí chrupu (doplnění chybějících zubů) anebo také plastickými operacemi dásní.

Zcela nezbytné je pro dlouhodobý účinek léčby klást důraz na domácí péči a také na pravidelné kontroly u dentálního hygienisty.

Leave your thought here