loading
Kazí se vám často zuby? Toto je příčina

Zubní kaz je nejrozšířenějším infekčním onemocněním lidstva. Mohou za něj bakterie v zubním plaku, které produkují kyseliny, které postupně způsobují odvápnění zubní skloviny. Jak zubní kazy vznikají a jak jim předejít?

Jak zubní kaz vzniká?

Důležitým faktorem při vzniku zubního kazu hraje pH v našich ústech. Pokud je pH neutrální, zubní povlak (plak) v našich ústech, který se na našich zubech usazuje ihned po vyčištění zubů, prozatím nic nezpůsobí. Stačí ovšem, aby došlo ke snížení pH v ústech a naše zubní sklovina se začne rozpouštět a tak postupně vznikne zubní kaz. 

Za snížení pH v ústech mohou nejčastěji cukry v jakékoli podobě. Čím déle zůstává pH v ústech sníženo, tím déle na zubech zůstává kyselý povlak, který za poškozením zubní skloviny stojí. Po důkladném vyčištění zubů dojde opět k návratu neutrálního pH a povrchová poškození skloviny se tak snadno sama opraví. Pokud však nedochází k pravidelnému mechanickému odstraňování zubního povlaku, mění se jeho struktura, bakterie v něm přítomné se rychle množí a tak dochází k většímu poškození zubní skloviny a zubní kaz pokračuje přes sklovinu dále dovnitř zubu.

Když začnou kyseliny rozpouštět zubní sklovinu, objeví se na zubu bílá skvrna. Ta má ještě schopnost se vyhojit pomocí minerálů ze samotných slin. Pokud kaz ale pokračuje dále, dojde k poškození tkáně pod sklovinou, která už možnost sebeopravy nemá. V toto stádiu je již nutné ošetření zubním lékařem.

Jak vzniku zubního kazu zamezit?

Pokud o své zuby pečujeme správnou metodou čištění a pravidelně navštěvujeme zubního lékaře, je možné kazivosti zubů omezit na minimum. Vzhledem k tomu že se vznik zubního kazu je poměrně dlouhodobou záležitostí, pravidelné preventivní prohlídky mohou případný kaz odhalit v počátečním stádiu, kdy je jeho léčení miniinvazivní.

V naší ordinaci využíváme pro diagnostiku zubního kazu radioviziografii (RTG), která nám umožňuje velmi rychle a přímo na zubařském křesle pořídit digitální rentgenové snímky zubů, které jsou základem pro přesnou diagnózu. Pro zjištění sebemenších kazů, které neodhalí ani samotný rentgen, navíc využíváme operační mikroskop.

Leave your thought here